Μας πήρανε χαμπάρι, κύριε δήμαρχε…

Πόσο λάθος είναι ότι στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση λειτουργούν τα πράγματα με μπόλικη αδιαφάνεια;

Ειδικά στο δήμο Μαλεβιζίου φαίνεται ότι πολλά δεν πάνε καλά. Να είναι η άσκηση της δημοτικής εξουσίας χωρίς έλεγχο από ισχυρή αντιπολίτευση, εντός του δημοτικού συμβουλίου, από την κοινωνία ή τα μέσα ενημέρωσης; Αποφάσεις που κινούνται στο όριο της νομιμότητας, αλλά σίγουρα ξεπερνούν το όριο της ηθικής, παράγοντες με άμεση ή έμμεση εμπλοκή ακόμα σε θέματα του ποινικού κώδικα. Έργα και δαπάνες χωρίς διαδικασίες, μόνο με απόφαση δημάρχου ή αντιδημάρχου, με απευθείας αναθέσεις.

Η συνήθης διαδικασία στον συγκεκριμένο δήμο είναι να ανατίθενται απευθείας, άρα χωρίς διαφάνεια, πολλά έργα. Το αν είναι νόμιμο αυτό, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Γιατί η νομιμότητα είναι σχετική. Υπάρχει, για παράδειγμα, κι ο τρόπος του “σπασίματος” των έργων ώστε να γίνεται νόμιμα (…) η ανάθεση.

Πριν λίγες μέρες το Candiadoc έφερε στο φως μια πολύ σοβαρή υπόθεση, στην οποία έχει συμμετοχή σχεδόν το σύνολο της δημοτικής αρχής, με την έννοια ότι η απόφαση ήταν συλλογική.  Πρόκειται για το “κόλπο” της παραχώρησης σε αντιδήμαρχο τμήματος δημοτικού πάρκινγκ – έναντι… 75 ευρώ το μήνα!- προκειμένου να επεκτείνει την επιχείρησή του. Και μάλιστα για 12 χρόνια!

Δείτε: Δήμος Μαλεβιζίου: Πώς τμήμα δημοτικού πάρκινγκ παραχωρείται σε επιχείρηση αντιδημάρχου έναντι…75 ευρώ το μήνα! (έγγραφο)

Δεν είναι η μόνη περίπτωση αυτή. Πολλές ακόμα έχουμε φέρει ή έχουν έρθει στο φως. Από το κόστος έργων και παρεμβάσεων, μέχρι απευθείας αναθέσεις και ρουσφέτια ακόμα και στην εκκλησία.

Αλλά φαίνεται ότι εκεί στο δήμο Μαλεβιζίου οι άρχοντες θεωρούν εαυτούς ανεξέλεγκτους. Και δε νιώθουν την ανάγκη καν να εξηγήσουν στους δικούς τους δημότες τί είναι όλα τούτα.

Νιώθουν και τη σιγουριά ότι η εισαγγελία δεν ασχολείται, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτεπάγγελτα…

Όμως, Κυριακή κοντή γιορτή…

Μας βλέπουν, κύριε δήμαρχε Μαλεβιζίου…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί