Ο χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Θραψανιώτη, στην εκδήλωση για τον Γρηγόρη Λαμπράκη:

Αγαπητοί φίλοι,

 

σας ευχαριστώ για την πρόσκληση αλλά επειδή βρίσκομαι στην Αθήνα για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την πορεία της χώρας μετά το τέλος των μνημονίων, δεν μπορώ να παραβρεθώ στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση σας.

 

Τα 55 χρόνια που πέρασαν από τη στυγερή δολοφονία του Αγωνιστή της Ειρήνης και Βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν γεμάτα με γεγονότα που συνδέονται άρρηκτα με τα αίτια που όπλισαν το χέρι των δολοφόνων. Ένας πανίσχυρος μηχανισμός, δικτυωμένος σε όλους τους αρμούς του μετεμφυλιακού κράτους, είχε αναλάβει να προστατέψει τα συμφέροντα και την εξουσία των νικητών του εμφυλίου και των ξένων προστατών τους, απέναντι στις λαϊκές τάξεις, με κάθε μέσο.

 

Όταν αισθάνονταν ότι κάποιος μπορούσε να εκφράσει τη λαϊκή θέληση για ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη και ότι η εξουσία τους κινδύνευε, ενεργοποιούνταν οι κατάλληλοι κρατικοί ή παρακρατικοί μηχανισμοί για να εξουδετερώσουν την απειλή. Ο Λαμπράκης ήταν μια τέτοια απειλή και καθώς τα αδιέξοδα του καθεστώτος χειροτέρευαν, επέλεξαν να τον δολοφονήσουν με τους παρακρατικούς τραμπούκους που είχαν οργανώσει.

 

Οι εκτελέσεις, οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, οι αντισυγκεντρώσεις τραμπούκων, οι αποκλεισμοί, οι νοθείες στις εκλογές και τέλος τα πραξικοπήματα (τυπικά ή άτυπα) ήταν οι άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να διατηρηθεί το διεφθαρμένο συστημα εξουσίας.

 

Σήμερα, αντίστοιχοι μηχανισμοί είναι σε δράση. Συνδεδεμένοι με τους πιο σκοτεινούς και αντιδραστικούς κύκλους στη χώρα, στοχοποιούν, καλλιεργούν το μίσος και τη πατριδοκαπηλεία.

 

Χαρακτηριστικά  πρόσφατα παραδείγματα  η επιστολή – απειλή που επιδόθηκε με εξώδικο    στους βουλευτές, να μην τολμήσουν να ψηφίσουν όνομα για το γειτονικό κράτος της Π.Γ.Δ.Μ. που θα περιέχει ως συνθετικό το όνομα  Μακεδονία, καθώς και το πρόσφατο παράδειγμα του τραμπούκικου προπηλακισμού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

 

Όσο νοιώθουν ότι ξηλώνονται τα κέντρα εξουσίας που διαθέτουν, τόσο σκληρότερη είναι η δράση τους. Πίσω από διάφορα προσωπεία, γίνονται το “σιδερένιο χέρι” της αντίδρασης, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν και να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής. Απέναντι σ’ αυτές τις τραμπούκικες ενέργειες η απάντηση της οργανωμένης πολιτείας αλλά και της κοινωνίας πρέπει να είναι η απόλυτη καταδίκη και η πλήρης απομόνωση.

 

       Είναι γεγονός ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας και  ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους οδηγούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στην απογοήτευση, την  ξενοφοβία και τον ρατσισμό και βρίσκει ευκολότερα έδαφος η αδιέξοδη ακροδεξιά ρητορική. Η δημιουργία των πιο πλατειών συμμαχιών στην κοινωνία, που να ανατρέπουν αυτές τις πολιτικές είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ηττηθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το ακροδεξιο μόρφωμα που σηκώνει κεφάλι.

 

Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί