Οι… βρωμούσες (βρωμοκαρυδιές) έπνιξαν την ενετική Πύλη στο Ηράκλειο!- Από πότε έχει να συντηρηθεί; (φωτο)

Στη φωτογραφία που βλέπετε θα έπρεπε να υπάρχει η Πύλη στη χαμηλή πλατεία στο Μαρτινέγκο, προς τη στοά Μακάσι. Η Πύλη όμως έχει χαθεί λόγω της βρωμοκαρυδιάς ή βρωμούσας, ενός αυτοφυούς δένδρου, που θεωρείται ό,τι χειρότερο και δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια του πράσινου!

Η Πύλη καθαρίστηκε και αναδείχτηκε το 2009, αλλά φαίνεται ότι από τότε εγκαταλείφθηκε στην τύχη της και στον χρόνο, με συνέπεια να καλυφθεί πλήρως από τη βρωμοκαρυδιά.

Φωτογραφία της Liana Starida.

Φωτογραφία της Liana Starida.

Σύμφωνα με τους ειδικούς γεωπόνους, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η βρωμοκαρυδιά παράγει τοξικές ουσίες (κουασσινοειδή) που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων φυτών, ένα φαινόμενο γνωστό ως αλληλοπάθεια. Το ριζικό σύστημα είναι πολύ επιθετικό και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές σε θεμέλια και υπόγειες σωληνώσεις, όπως αποχετεύσεις σωλήνες ύδρευσης ή καλώδια τηλεφώνου και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδιαίτερα καταστροφική είναι η δράση του σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλα διατηρητέα κτίρια κυρίως λόγω της ικανότητας που έχει να αναπτύσσεται σε φτωχά εδάφη αλλά όπου υπάρχει άπλετο φως.

Τις εικόνες με το σχόλιό της, που ακολουθεί, ανέβασε το facebook η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα:

“Σκέφτομαι τα απερίγραπτα χάλια μας κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία και το βίντεο που είχε την καλοσύνη να μου στείλει ο καλός φίλος Αντώνης Τζουανάκης.
Ακόμα και τότε που γίνονταν ατέλειωτες συζητήσεις για την κατεδάφιση των τειχών της πόλης μας, δεν είχαν εγκαταλειφθεί σε τέτοια κατάσταση! Τότε τουλάχιστον έμεναν εκεί πρόσφυγες και τρωγλοδύτες που όλο και κάτι καθάριζαν.
Σήμερα, αυτή η ρημάδα η ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει έναν στοιχειώδη καθαρισμό, μια αποψήλωση, μια συντήρηση αυτού του μοναδικού οχυρωματικού μνημείου;
Στη φωτογραφία ίσα που διακρίνεται η πύλη εξόδου από τη χαμηλή πλατεία του προμαχώνα Μαρτινέγκο προς την τάφρο.

Το 2009 έγινε η αποχωμάτωση, στερέωση και συντήρηση της χαμηλής πλατείας, η πλήρης διάνοιξη της γνωστής ως “στοά Μακάσι” σε όλο το μήκος της μέχρι τη χαμηλή πλατεία και η διάνοιξη της στοάς εξόδου προς την τάφρο (sortita). Τόσα έξοδα, τόσος κόπος, τόση δουλειά για αυτό το αποτέλεσμα;

Ε μα πια ντροπή!

Δεν ξέρω πια ποιοί ευθύνονται. Όποιοι κι αν είναι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά στα σπίτια τους και γρήγορα”.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον καθαρισμό του 2009 και πώς είναι πλέον σήμερα η Πύλη

Φωτογραφία της Liana Starida.

Φωτογραφία της Liana Starida.

Φωτογραφία της Liana Starida.

 

Σήμερα…

Φωτογραφία της Liana Starida.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί