Επιστολή αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου στους βουλευτές για τη διενέργεια εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών

Με επιστολή του στους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ζητά την παρέμβαση τους στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσουν άμεσα τροπολογία με περιεχόμενο: «Η προθεσμία του άρθρου 219 του ν.4512/2018 (5 Α’) περί προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας, στις διατάξεις της οδηγίας (Ε.Ε.) 2015/2376 και άλλες διατάξεις παρατείνεται έως την ψήφιση και εφαρμογή των διατάξεων του σ.ν. “για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών”. Η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά από της λήξεως της προηγούμενης παράτασης» και αφορά την εξέταση των υποψήφιων οδηγών και τα ελεγκτικά όργανα του έργου δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς (εξεταστές υπαλλήλους που δεν πραγματοποιούν εξετάσεις στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας).

Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης στην επιστολή του, «η προβλεπόμενη παράταση στο άρθρο 14 του σ.ν. έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 είναι αυθαίρετη, όπως αυθαίρετες αποδείχθηκαν και οι προηγούμενες παρατάσεις, έτσι, στο τέλος του Σεπτέμβρη θα επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα. Έχοντας αυτή την τραυματική εμπειρία, αναφέρει ο κ. Κουκιαδάκης, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά με τον τρόπο που προτείνουμε, κανείς από εκείνους που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε και θα δικαιώσει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η παράταση της εκκρεμότητας αποβλέπει στην πλήρη απαξίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για να ωριμάσει στη σκέψη και τη συνείδηση των πολιτών, η όποια σκέψη υπάρχει, για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς τους βουλευτές ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση το έτος 2016, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και της ΕΝ.ΠΕ., αποφάσισε ότι από την 1η Ιουνίου 2017 η εκτέλεση του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών θα γίνεται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση (άρθρο δεύτερο, παρ. 1 ν.4402/2016). Με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου «Για το διάστημα μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην ανωτέρω παράγραφο, καθορίζεται για τους υπαλλήλους-εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών, που-αποδεδειγμένα συμμετέχουν στη διενέργεια των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών, καθώς και για τα ελεγκτικά όργανα του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, μηνιαία αποζημίωση με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι την 30ή Ιουνίου 2016. Η ανωτέρω αποζημίωση αφορά έργο που εκτελείται μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και πέραν του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση και μέχρι το ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ μηνιαίως.» Η προηγούμενη προθεσμία παρατάθηκε με το άρθρο 31 του ν. 4474/2017 και το άρθρο 219 του ν.4512/2018 ως τις 30-4-2018, η οποία έληξε “αμετάκλητα” σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών. Λόγω της αποχής των εργαζομένων, στις Διευθύνσεις Μεταφορών δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, παρά το ότι έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι αδυνατούν, λόγω ελλείψεως προσωπικού, να συγκροτήσουν επιτροπές για τη διενέργεια εξετάσεων εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Δηλαδή με την αδικαιολόγητη εμμονή για διενέργεια των εξετάσεων εντός του ωραρίου, γίνεται οικονομία στα πίτουρα (172 ,00 € της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι εξεταστές) για να διαλύσουμε τις πλήρως αποδιοργανωμένες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στις 2 Μαΐου 2018, δύο μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, απεστάλη στους Διευθυντές Μεταφορών των Περιφερειών το Α3/οικ.32793/3001 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κο Βούρδα Αθανάσιο με το παρακάτω περιεχόμενο: «Σας ενημερώνουμε ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου “για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών”, περιλαμβάνεται και το άρθρο 14, με το οποίο ορίζεται ότι “Η προθεσμία του άρθρου 219 του ν.4512/2018 (Α’5) περί προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2376 και άλλες διατάξεις, παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2018 και στους υπαλλήλους-εξεταστές υποψηφίων οδηγών και οδηγών θα καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, όπως αυτή έχει καθορισθεί στην κ.υ.α. 75186/10428/15.11.2016 (Β΄4080)».

Εύλογα οι εργαζόμενοι δυσπιστούν, έχουν καεί στη χυλόπιτα και απέχουν από τα καθήκοντά τους αυτά, με απόφαση της ομοσπονδίας τους, με αναπόφευκτες συνέπειες την χωρίς λόγο ταλαιπωρία των πολιτών, την οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών (αυτοαπασχολούμενων κατά κανόνα) του κλάδου (σχολών οδηγών) οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις δυσβάστακτες ούτως ή άλλως υποχρεώσεις τους, και την επιδείνωση της λειτουργίας των υπηρεσιών συγκοινωνιών, οποία όση προσπάθεια και αν καταβάλλεται από τους εργαζόμενους σε αυτές. Σημειωτέον ότι η υπηρεσία πρότυπο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καταλήφθηκε στις 18-5-2018 από τα μέλη του σωματείου, η οποία ανεστάλη προσωρινά, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να μετατραπεί σε διαρκείας με απρόβλεπτες συνέπειες σε μια περίοδο αιχμής λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αν δεν παραταθεί άμεσα η παραπάνω προθεσμία.

Με αυτές τις σκέψεις και με δεδομένο ότι το σ.ν. «για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών» που βρίσκεται σε «διαβούλευση» δεν έχει κατατεθεί στη βουλή ούτε  γνωρίζουμε πότε και αν κατατεθεί, είμαι βέβαιος ότι θα πάρετε την πρωτοβουλία να καταθέσετε άμεσα (χθες αν ήταν δυνατόν) τροπολογία με το παρακάτω περιεχόμενο: «Η προθεσμία του άρθρου 219 του ν.4512/2018 (5 Α’) περί προσαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας, στις διατάξεις της οδηγίας (Ε.Ε.) 2015/2376 και άλλες διατάξεις παρατείνεται έως την ψήφιση και εφαρμογή των διατάξεων του σ.ν. “για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών”. Η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά από της λήξεως της προηγούμενης παράτασης».

Η προβλεπόμενη παράταση στο άρθρο 14 του σ.ν. έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 είναι αυθαίρετη, όπως αυθαίρετες αποδείχθηκαν και οι προηγούμενες παρατάσεις, έτσι, στο τέλος του Σεπτέμβρη θα επαναληφθούν τα ίδια γεγονότα. Έχοντας αυτή την τραυματική εμπειρία, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οριστικά με τον τρόπο που προτείνουμε, κανείς από εκείνους που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε και θα δικαιώσει εκείνους που υποστηρίζουν ότι η παράταση της εκκρεμότητας αποβλέπει στην πλήρη απαξίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για να ωριμάσει στη σκέψη και τη συνείδηση των πολιτών, η όποια σκέψη υπάρχει, για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί