ΠΑΓΝΗ: Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για την Ψυχιατρική κλινική

Τα προβλήματα του ψυχιατρικού τομέα του ΠΑΓΝΗ έθεσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, παρουσία του καθηγητή Α. Βγόντζα.

Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν

Η κατάσταση στη ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει ξεπεράσει το επίπεδο ασφαλείας για ασθενείς και εργαζομένους. Την Τετάρτη 16/5 νοσηλεύονταν 32 ασθενείς με δύναμη τμήματος βραχείας 23 κλινών, ενώ στο τμήμα οξέων νοσηλεύονταν 15 ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι μικροί χώροι – προαύλια αυτοί δεν χρησιμοποιούνται λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ η γενικότερη κατάσταση της κλινικής και από άποψη χώρων και από άποψη τεχνικών προδιαγραφών χρήζει μεγάλων παρεμβάσεων και βελτιώσεων. Σαν σωματείο εργαζομένων την κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας την έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από διοικήσεις, ούτε από το υπουργείο.

Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση.

Αυτό δεν είναι τυχαίο ή από αμέλεια, αλλά είναι αποτέλεσμα του αντιδραστικού πυρήνα της περιβόητης “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης” δηλ. της πολιτικής ενίσχυσης του εμπορευματικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και του γενικότερου “λουκέτου” που προωθείται στη δημόσια ψυχική υγεία που άσκησαν όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει με θρησκευτική ευλάβεια και η σημερινή. Έτσι έχουν κλείσει μεγάλα ψυχιατρεία (π.χ. Κέρκυρας, Χανίων) χωρίς να  έχουν αναπτυχθεί άλλες δημόσιες δωρεάν δομές νοσηλείας, χωρίς ν’ αναπτύχθει  ένα μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο κοιν. ψυχιατρικής, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του αντίστοιχου  ιδιωτικού τομέα και με μοναδικό ευεργετημένο τις Μ.Κ.Ο. που κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας των ψυχικά ασθενών. Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν’ αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα, βραχείας και οξέων, διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια.

Αντίστοιχη δύσκολη κατάσταση υπάρχει και στην παιδοψυχιατρική κλινική με δυναμική 10 κρεβάτια, η οποία αντιστοιχεί σε 900.000 κατοίκους, αφού είναι η μοναδική δημόσια κλινική στη νότια Ελλάδα και μία από τις ελάχιστες πανεπιστημιακές παιδοψυχιατρικές κλινικές στην χώρα. Η αναζήτηση παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία έτη. Συγκεκριμένα από τον Γενάρη του 2015 που ξεκίνησαν οι νοσηλείες στη συγκεκριμένη κλινική μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 240 νοσηλείες παιδιών και εφήβων.

Από τον Σεπτέμβρη του 2014 που στελεχώθηκε η κλινική με προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου και για τα επόμενα 3,5 έτη, πάνω από 1.500 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής με συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση περιστατικών. Το υπάρχον προσωπικό είναι 9 μόνιμοι εργαζόμενοι, 1 επικουρικός και 5 με σύμβαση μίσθωσης έργου που πρόκειται να απολυθούν το Σεπτέμβρη, ενώ ήδη 10 βάρδιες την εβδομάδα καλύπτονται υπερωριακά μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Καταλαβαίνει κάνεις τι θα συμβεί σε λίγο καιρό.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές του νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην αρχιτεκτονική της οργάνωσης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 στη Βουλή.

Προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες., με στόχο πολλές κοινοτικές δομές να καταργηθούν στο άμεσο μέλλονΜε το νομοσχέδιο δηλαδή, αναβαθμίζεται και ενισχύεται αποφασιστικά ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και των Μ.Κ.Ο. 

Διευρύνεται και ενισχύεται ο ρόλος και η λειτουργία της ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) ως φορέας που προωθεί την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία μονάδων ψυχικής υγείας. Θα έχει τη δυνατότητα της σύστασης, της κατάργησης ή ακόμα και της ιδιωτικοποίησης των μονάδων ψυχικής υγείας ή να συνεχίζει τη λειτουργία αυτών που ήδη υπάρχουν. Ταυτόχρονα η ΑΕΜΥ αποτελεί το όχημα ανατροπής εργασιακών σχέσεων αφού θα συνάπτει συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους και επίσης θα μπορεί να ενισχύει την λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας με αποσπάσεις εργαζομένων από το δημόσιο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης και του υπουργείου, για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές ψυχικής υγείας, καθώς και στις δικές μας ψυχιατρικές κλινικές (ενηλίκων, ανηλίκων). Η διοίκηση παρότι έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική και παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Την τελευταία φορά που το σωματείο μας άσκησε κριτική επειδή είχαν επαναληφθεί οι παραπάνω τραγικές συνθήκες (καλοκαίρι του 2017), ως όφειλε δηλαδή, είχε δεχθεί σφοδρή και συκοφαντική επίθεση από τη ΔΥΠΕ προκειμένου φυσικά να καλύψουν την άθλια πραγματικότητα της πολιτικής τους. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, αυτή η πραγματικότητα συνεχίζεται με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Καλουμε λοιπόν την κυβέρνηση, την 7η ΥΠΕ  και την διοίκηση του νοσοκομείου  να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχουν:       

  • Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.
  • Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.
  • Πλήρης ανάπτυξη κρατικών δομών και σε άλλους νομούς του νησιού.
  • Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου.
  • Να υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού στις βάρδιες.
  • Να δημιουργηθεί ξενώνας βραχείας νοσηλείας για εφήβους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί