“Μοναδικά στον κόσμο τα κρητικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά”

Η ομιλία του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μ. Θραψανιώτη, στην εσπερίδα «Φαρμακευτικά, αρωματικά, εδώδιμα αυτοφυή φυτά, από την παράδοση στην σύγχρονη Ιατρική»:

Σας Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.

Η Εσπερίδα στην οποία με προσκαλείτε παρουσιάζει πράγματι ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δυστυχώς την συγκεκριμένη ημερομηνία συζητείται στην βουλή των Ελλήνων το πόρισμα  της εξεταστικής επιτροπής  για την Novartis, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας το οποίο συνετέλεσε μαζί με άλλα στη χρεοκοπία της χώρας.

   Φίλες και φίλοι,  το θέμα της εσπερίδας «Φαρμακευτικά, αρωματικά, εδώδιμα αυτοφυή φυτά, από την παράδοση στην σύγχρονη Ιατρική», είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων  και των ευκαιριών που έχουμε ως χώρα και ιδιαίτερα εμείς εδώ στην Κρήτη, στην κατεύθυνση αξιοποίησης φυσικών προϊόντων.  

     Παράλληλα  επιβεβαιώνεται η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα Σητείας, το ΤΕΙ, το οποίο ομολογουμένως έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα   και  αυτό αποδεικνύεται από τον  υψηλό βαθμό  εισαγωγής  που απαιτείται.  Στην περίπτωση μας λοιπόν, δίδεται  η  ευκαιρία να εξεταστούν  τα πλεονεκτήματα  που προκύπτουν  από την πρόοδο της έρευνας και τεχνολογίας, την διασύνδεση με  την παραγωγή με στόχο  την βελτίωση  των μοναδικών  προϊόντων  ώστε αυτά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

      Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα κρητικά προϊόντα μπορούν να τοποθετηθούν στα καταστήματα αφορολογήτων  όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης. Και φυσικά τα κρητικά φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε περίοπτη θέση ανάμεσα τους, αφού πολλά από αυτά είναι μοναδικά στον κόσμο, πράγμα που οι επισκέπτες μας το γνωρίζουν, ίσως πολλές φορές καλύτερα κι από εμάς.

    Ο Νομός  μας παρά τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες έχει  τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να αξιοποιήσει τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, με σεβασμό στο περιβάλλον και  το βλέμμα στις επόμενες  γενιές.

    Δεν θα ευχηθώ καλή επιτυχία στην εσπερίδα γιατί είμαι σίγουρος εκ των προτέρων ότι θα είναι επιτυχημένη.

    Σας ευχαριστώ όμως θερμά για την πρόσκληση και λυπούμαι  ειλικρινά που δεν μπορώ να παραβρεθώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί