Αεροπορική τραγωδία στην Κούβα: Πάνω από 100 νεκροί από συντριβή αεροσκάφους (βίντεο)

Αεροσκάφος Boeing 737-200 που εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Κούβα, από την Αβάνα στο Ολγκίν, με 104 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, συνετρίβη την Παρασκευή, λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της πρωτεύουσας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

«Έγινε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά, φαίνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλός», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που μετέβη πολύ γρήγορα στον τόπο του δυστυχήματος.

Το Μπόινγκ εκτελούσε την πτήση DMJ972 του κρατικού αερομεταφορέα Cubana de Aviación, με προορισμό την Ολγκίν, 670 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας. Τα μέλη του πληρώματος, ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης, ένας τεχνικός και τρεις αεροσυνοδοί, ήταν από το Μεξικό, καθώς η Κουμπάνα ενοικίαζε το αεροπλάνο από τη μεξικανική αεροπορική εταιρεία Global Air (γνωστή και ως Damojh Aerolíneas). Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αν υπήρχαν ξένοι ανάμεσα στους επιβάτες, πάντως ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην πλειονότητά τους, οι επιβάτες ήταν Κουβανοί, αλλά υπήρχαν ανάμεσά τους πέντε ξένοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δύο από τους επιβάτες ήταν πολίτες της χώρας και ότι σκοτώθηκαν.

Το ΥΠΕΞ «μετά λύπης του ανακοινώνει ότι δύο Αργεντινοί πολίτες σκοτώθηκαν (…) στην Αβάνα συνεπεία δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη εμπορικό αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο της πόλης», ανέφερε ανακοίνωσή του.

Η κρατική τηλεόραση αρχικά μετέδωσε ότι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια τρεις άνθρωποι, τρεις γυναίκες που διακομίστηκαν και νοσηλεύονται «σε κρίσιμη κατάσταση» στην κλινική Calixto García της Αβάνας. Ωστόσο, αργότερα διευκρίνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ότι μία από τις γυναίκες υπέκυψε στα τραύματά της στην κλινική.

Η αμερικανική κατασκευάστρια του αεροσκάφους προσφέρθηκε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Κούβα μετά το δυστύχημα, «βάσει του νόμου των ΗΠΑ και υπό τη διεύθυνση του (αμερικανικού) Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών και των κουβανικών αρχών».

Ο αριθμός των 110 επιβαινόντων και η διευκρίνιση για την εθνικότητα των μελών του πληρώματος του Μπόινγκ δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη μεξικανική ιδιοκτήτρια εταιρεία με ανακοίνωσή της.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι όπου καλλιεργούνται γλυκοπατάτες αφού πέρασε από δασώδη έκταση κοντά στο αεροδρόμιο, μόλις 200 μέτρα από κατοικημένες περιοχές, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μετέδωσε πως το Μπόινγκ καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία εικονίζονται τραυματιοφορείς ενώ μεταφέρουν αιμόφυρτους επιβάτες με φορεία.

Η αστυνομία έστησε περίμετρο σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια, ενώ πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία παρέμεναν στον τόπο του δυστυχήματος για ώρες αφότου έγινε, στις 12:08 τοπική ώρα (19:08 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές.

Ο πρόεδρος της Κούβας δήλωσε ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του, παρά το δυστύχημα.

Το αεροσκάφος συνετρίβη ανάμεσα στις συνοικίες Μπογιέρος και Σαντιάγκο ντε λας Βέγκας, στο νότιο τμήμα της Αβάνας.

Τα συλλυπητήριά τους για το δυστύχημα εξέφρασαν στην Κούβα οι κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, μετέδωσαν κουβανικά ΜΜΕ.

Το προηγούμενο αεροπορικό δυστύχημα στην Κούβα είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2017, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων, ρωσικής κατασκευής, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή και οι οκτώ επιβαίνοντες σε αυτό.

Το 2010, επιβατικό αεροσκάφος ATR-72 της κουβανικής αεροπορικής εταιρείας Aerocaribbean το οποίο εκτελούσε πτήση από το Σαντιάγκο στην Αβάνα συνετρίβη στο κεντρικό τμήμα της νήσου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 68 επιβαίνοντες σε αυτό, ανάμεσά τους 28 ξένοι.

(με πληροφρορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί