Περιφερειάρχη και δήμαρχο επισκέφτηκε ο Σέρβος υπουργός Παιδείας

Τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Ηρακλείου επισκέφτηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μλάντεν Σάρτσεβιτς.

Στη συνάντηση, στη Περιφέρεια, τον Σέρβο Υπουργό συνόδευαν η Υφυπουργός Παιδείας Άννα Μιλίτσεβιτς, ο Πρέσβης Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, και ο Πρόξενος Μίλαν Βουκοσάβλιεβιτς, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης και ο δικηγόρος Νίκος Παπαδαντωνάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας τον Σέρβο Υπουργό, την Υφυπουργό, τον Σέρβο Πρέσβη και τον Πρόξενο, ανέφερε ότι οι λαοί Ελλάδας και Σερβίας συνδέονται ιστορικά, θρησκευτικά αλλά και πολιτισμικά. Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο της συνάντησης του με τους Σέρβους αξιωματούχους συζήτησε το πλαίσιο ενδυνάμωσης των τουριστικών σχέσεων όπως επίσης στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

«Μια ιδιαίτερη τιμητική επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού Παιδείας, στη Περιφέρεια μας, υπάρχουν σχέσεις φιλίας πολλών χρόνων και θεωρώ ότι μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες μπορούμε να δούμε και την προσέλκυση περισσότερων Σέρβων τουριστών, γιατί στην Ελλάδα έρχονται κοντά στο 1 εκατομμύριο, οι περισσότεροι πάνε στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά θεωρούμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο σχέσεις με την Κρήτη. Οι σχέσεις μας μπορούν να ενδυναμωθούν, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Υπουργό, στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης αλλά και του τουρισμού, και προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

Ο Σέρβος Υπουργός Παιδείας Μλάντεν Σάρτσεβιτς σε δηλώσεις ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης αλλά και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συνάντηση-υποδοχή, ανέφερε ότι, στόχος είναι να διευρυνθούν οι συνεργασίες στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, και του τουρισμού. Ο κ. Σάρτσεβιτς στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Κρήτη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το σχολείο στο Ηράκλειο όπου διδάσκεται η Σερβική γλώσσα, όπου οι εντυπώσεις του, όπως είπε, ήταν άριστες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης  ανέφερε, ότι, «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας είναι παραδοσιακά φιλικές. Υπάρχει διευρυμένο πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στους  δύο λαούς, ιδιαίτερα σε θέματα τουρισμού, εμπορίου αλλά και σε θέματα παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πολλά σχολεία της Σερβίας .Η Κρήτη μπορεί να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών από τους ένα εκατομμύριο  Σέρβους τουρίστες στην Ελλάδα».

Διδυμοποίηση του Ηρακλείου με σερβικό δήμο

Την θετική απάντηση του Δήμου Ηρακλείου στην πρόταση του Δήμου Τσουκάριτσα – Βελιγραδίου για την έναρξη της διαδικασίας διδυμοποίησης των δύο πόλεων, έδωσε  ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον Υπουργό Παιδείας της Σερβίας Μλάντεν Σάρτσεβιτς.

Ο Υπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη, συνάντησε τον Δήμαρχο στο γραφείο του, στην Λότζια, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Παιδείας Άνα Μιλίτσεβιτς, τον Πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και τον πρόξενο Μίλαν Βουκοσάβλιεβιτς. Συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και εμπρός για να προχωρήσει η διδυμοποίηση, καθώς και τα οφέλη που θα έχουν από αυτήν οι δύο Δήμοι.

Στη συζήτηση παρευρέθησαν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου Gian Andrea Garancini, ο διευθυντής γραφείου του Υπουργού Μάρκο Πόμπαντιτς και ο δικηγόρος Νίκος Παπαδαντωνάκης.

Πέραν της διδυμοποίησης, τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο ίδρυσης τιμητικού προξενείου της Σερβίας στο Ηράκλειο, καθώς και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (Πέμπτη 17 Μαΐου) , ο Δήμαρχος και ο Υπουργός, μαζί με την σερβική αντιπροσωπεία, παρακολουθήσαν την γιορτή που είχε ετοιμάσει το σέρβικο σχολείο Ηρακλείου προς τιμήν του κ. Σάρτσεβιτς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί