«Στροφή» Μητσοτάκη στο Μακεδονικό μέσω… Σόφιας

Από τη θέση «καμία λύση σε αυτή τη συγκυρία» ή την άρνηση για την ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ μετακινείται πιο κοντά προς τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τη δήλωσή του πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια.

Στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας αποτελεί η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. «Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Το παραπάνω, αποτελεί σαφή μεταστροφή της θέσης που εκφράζει η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, θέση η οποία είχε σύρει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε παλινωδίες αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Και μάλιστα, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζ. Ζάεφ, το πρωί της Πέμπτης, στη Σόφια.

Την παραπάνω δήλωση του προέδρου της ΝΔ σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, ελπίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκγς να στηρίξει την διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και εντός συνόρων, μακριά από την εθνικιστική ρητορική:

Εξάλλου, όπως επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα.

«Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της», τόνισε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνάντησε και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα.

Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

left.gr

Δείτε ακόμη:

«Πολύ μεγάλες» οι προσδοκίες του Αλ. Τσίπρα από τη συνάντηση με τον Ζάεφ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί