Ερντογάν: Απειλή για την ασφάλεια της Αν. Μεσογείου η Κύπρος

Απειλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αφού χαρακτήρισε «μονομερείς» τις ενέργειες της Δημοκρατίας της Κύπρου στην περιοχή, απηύθυνε προειδοποίηση για την ασφάλεια στην περιοχή σε σχέση με το φυσικό αέριο.

«Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα αντιμετωπίσει διαρκή απειλή, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις μονομερείς επιχειρήσεις» ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στο Chatham House του Λονδίνου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ερντογάν επέρριψε ευθύνες για την μη επίλυσή του στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας πως «δεν πλησίασε καθόλου για να ιδρυθεί ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τουρκοκύπριους». Τόνισε, δε, πως  «η τουρκοκυπριακή πλευρά με την ισχυρή στήριξη της Τουρκίας εδώ και μισό αιώνα καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για λύση».

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε αναφέρει πως το προσεχές καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει η Τουρκία την πρώτη γεώτρησή της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον βυθό της Μεσογείου, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο πού θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Μόλις το Μάρτιο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προχωρά με σταθερά βήματα στην ενεργειακή της ανεξαρτησία και στο πλαίσιο αυτό θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί