ΕΣΔΑΚ: Με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε πολλά

Τo οδοιπορικό του ΕΣΔΑΚ για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προκειμένου να κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή, έκανε στάση χθες 7 Μαΐου στη Λότζια Ηρακλείου. Έναν χώρο που όπως είπε ο κ. Χάρης Μαμουλάκης «δεν αφυπνίζει μόνο την ιστορική μνήμη μας. Ενεργοποιεί και τη μνήμη του μέλλοντος».

Δείτε: Με τρεις ακόμα εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, συνεχίζονται οι δράσεις προώθησης της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του ΕΣΔΑΚ

Οι συνοδοιπόροι αυξάνονται συνεχώς. Η ανταπόκρισή τους δείχνει ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη τούς ενεργοποιούν και προπαντός τους ευαισθητοποιούν. Τους καθιστούν υπεύθυνους γιατί, όπως διαρκώς τονίζει  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Μαμουλάκης, «από τα μικρά δρομολογούνται οι αλλαγές στα μεγάλα».

Με κεντρικό μήνυμα, «Αλλάζουμε συνήθειες, νοιαζόμαστε για τη ζωή μας, γυρίζουμε την πλάτη στην πλαστική σακούλα», η καμπάνια του ΕΣΔΑΚ δεν μας υπενθυμίζει μόνο ότι ‘είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι Κρητικός’ όπως έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Μα υποδεικνύει και κάτι σημαντικότερο που ο ίδιος συγγραφέας έγραψε: ‘Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί εγώ θα φταίω’.

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν απέτρεψε την προσέλευση των Ηρακλειωτών. Ξεχωριστή δε ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου της πόλης κ. Βασίλη Λαμπρινού, ενώ την Περιφέρεια εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλογερής.

Ακούγοντας τον λόγο του Δημάρχου όλοι αντιλήφθηκαν ότι επενδύοντας στην Αυτοδιοίκηση μπορούμε να ελπίζουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία. Σε μια κοινωνία που νοιάζεται, ενδιαφέρεται και προπαντός ευαισθητοποιείται για ό,τι την κρατά καθηλωμένη στο χθες.

Ο κ. Λαμπρινός με τη νηφαλιότητα και το βάθος του λόγου του έθιξε καίρια ζητήματα που συνδέονται με την καμπάνια του ΕΣΔΑΚ. Ζήτησε δε περαιτέρω συνεργασία, αποδεικνύοντάς μας πως η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που συναντώνται οι προσδοκίες για έναν καλύτερο κόσμο με τη διαχείριση της καθημερινότητάς μας.

Η Περιφέρεια από την άλλη δεν έχει μόνο πολλές ευθύνες στην πλάτη της. Το σημαντικότερο είναι το όχημα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Η δύναμή της εδράζεται στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το απρόσωπο κράτος στις τοπικές κοινωνίες.

Οι πρωτοβουλίες του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αποδεικνύονται ασπίδα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, ανοίγουν προοπτικές για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Το κυριότερο, ο ΕΣΔΑΚ αποδεικνύει ότι επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, εκτός του ότι καινοτομεί, παράγει αξία για τους πολίτες, για τους καταναλωτές, για τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως τόνισε και στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Μαμουλάκης «με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε πολλά», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις βιώνουμε όλοι. Εξ ου και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε. Πρωτίστως οφείλουμε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και κατ’ επέκταση, καταναλωτική συνείδηση. Ούτε πολυτέλεια είναι ούτε δευτερεύον ζήτημα. Αντιθέτως, συνιστά καίρια προτεραιότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθιστούν μονόδρομο την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Αργήσαμε να καταλάβουμε ή δεν συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως την καταστροφή που αυτή προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον – χερσαίο και θαλάσσιο».

Μάλιστα ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε  και στη συνεργασία του ΕΣΔΑΚ με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Συγχρονίζουμε τα βήματά μας για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα της ζωής. Επιλογή μας είναι να πάμε μπροστά, αφήνοντας πίσω πρακτικές και συνήθειες που αποβαίνουν εις βάρος μας. Το παρελθόν είναι χρήσιμο για να ξεχωρίσουμε το αξιόλογο από το ευτελές. Το σταθερό και ουσιαστικό από το πρόσκαιρο και το εφήμερο. Το ποιοτικό από το ευκαιριακό. Την υπευθυνότητα από την αμεριμνησία. Το εύκολο από το απαιτητικό. Τις πραγματικές ανάγκες από την ασύδοτη κατανάλωση. Ωστόσο, αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους μαζί με τους πολίτες, μαζί με τους καταναλωτές, για να αφήσουμε πίσω μας ό,τι προσβάλλει την υπόστασή μας. Ό,τι αντιστρατεύεται την ποιότητα της ζωής μας. Για να προσδώσουμε στην ανθρώπινη ύπαρξη τη σημασία που της αξίζει».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί