Σταλίδα: Πώς ο δήμος παραβιάζει το σχέδιο πόλης!- Καταγγελία για τη “συνεργασία δημοτικών παραγόντων με ξενοδόχο” (φωτο)

Σε σοβαρές καταγγελίες για την παραβίαση του σχεδίου πόλης από τον ίδιο το δήμο Χερσονήσου στην περιοχή της Σταλίδας, προχωρεί η παράταξη “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”! Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε συγκεκριμένη περιοχή παράγοντες του δήμου αποδέχονται τα σχέδια ξενοδόχου, που παραβιάζουν το εγκεκριμένο σχέδιο!

Διαβάστε την ανακοίνωση και δείτε τις φωτογραφίες

?

Η αυθαιρεσία στο μεγαλείο της με συνεννόηση Δήμου Χερσονήσου και Ιδιώτη επιχειρηματία

Στη Σταλίδα υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πόλης από το 1991 (ΦΕΚ 493 Τεύχος Δ, 25 Ιουλίου 1991), που καθορίζει τις οικοδομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Το σχέδιο σεβόταν η Δημοτική Αρχή αλλά και οι ιδιοκτήτες της περιοχής, μέχρι σήμερα.

Σεβόμενη το ρυμοτομικό σχέδιο, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή εκτελούσε όσα έργα θεωρούσε απαραίτητα και είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει.

Αυτά μέχρι τώρα! Από σήμερα και μετά, η Δημοτική Αρχή δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Χωροταξικού Σχεδιασμού αποφάσισε και έθεσε σε άμεση εφαρμογή καινοφανείς διαδικασίες. Αυθαίρετα χωρίς την έγκριση κανενός αρμόδιου οργάνου (π.χ  Δημοτικό Συμβούλιο) και αγνοώντας την άποψη των υπηρεσιών (Τεχνικές Υπηρεσίες), επιτρέπει σε ιδιώτη επιχειρηματία της περιοχής, να εφαρμόζει πολεοδομικό σχέδιο κατά το δοκούν, παραβιάζοντας το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα. Στην περιοχή Ψαρόλακος, το εγκεκριμμένο ρυμοτομικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δρόμου, πλάτους 10 μέτρων και μήκους 400 μέτρων περίπου, που αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο σε εύρος δρόμο του σχεδίου πόλης στην ανατολική πλευρά της Σταλίδας.

Ο συγκεκριμένος δημοτικός δρόμος μέχρι πρόσφατα είχε  υλοποιηθεί, εν μέρει, τμηματικά. Η ύπαρξη ενός ακινήτου, για το οποίο το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης προέβλεπε ρυμοτόμηση στο σύνολό του, αγοράστηκε από το Δήμο Χερσονήσου με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής το 2013 και το 2014 (αποφάσεις 432/2013 και 64/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου και 369/2013 και 106/2014 Οικονομικής Επιτροπής). Έτσι η Δημοτική Αρχή είχε έκτοτε τη δυνατότητα, να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου και στην κατασκευή του συγκεκριμένου δημοτικού  δρόμου στο σύνολό του.

Βέβαια για να γίνει αυτό έπρεπε παράλληλα, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης του μεγάλου γειτνιάζοντος ξενοδοχείου, να ελευθερώσει μεγάλα ρυμοτομούμενα τμήματα της ιδιοκτησίας του, τα οποία ήδη είχε παραχωρήσει, με συμβόλαια. Όμως η Δημοτική Αρχή αντί να κινηθεί ώστε να αποδοθούν αυτά στην κοινή χρήση, αυθαίρετα και παράνομα ήλθε σε συνεννόηση μαζί του και χωρίς καμία απόφαση αρμόδιου συλλογικού οργάνου, αποδέκτηκε σχέδιο-μελέτη διάνοιξης του συγκεκριμένου δρόμου, που μάλιστα ο ίδιος ο ιδιώτης, συνέταξε. Αποδέκτηκε ακόμα την κατασκευή του δρόμου από τον ιδιώτη, με δικούς του πόρους και με τρόπο που παραβιάζει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

Σήμερα, η διάνοιξη του  συγκεκριμένου δρόμου υλοποιείται από τον επιχειρηματία με γοργούς ρυθμούς, όπως μαρτυρούν και οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Υλοποιείται χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του επιχειρηματία, αφού όταν ζητήσαμε να μας δοθεί το σχέδιο που μας επέδειξαν, πήραμε αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι δεν είναι ολοκληρωμένο.

Είναι σαφές ότι στην κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου υπάρχει αυθαιρεσία και παρανομία. Είναι σαφής η ανεπίτρεπτη διαπραγμάτευση πολιτικών εκπροσώπων του Δήμου με τον εν λόγω επιχειρηματία για την αλλοίωση του σχεδίου πόλης. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν ύβρη σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποτελεί το κορυφαίο όργανο Διοίκησης του Δήμου. Επιπλέον περιφρονούν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την εμπλέκουν σε απρόβλεπτα και επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι μη σύννομες αυτές πράξεις αλλοιώνουν τελείως την ταυτότητα του δημοτικού δρόμου και του σχεδίου πόλης και μεταθέτουν αυθαίρετα το λειτουργικό και κυκλοφοριακό βάρος του, σε άλλα όμορα οικοδομικά τετράγωνα.

Εν κατακλείδι ο Δήμος Χερσονήσου με την πολιτική αυτή, ουσιαστικά παραιτείται, αυθαίρετα και παράνομα, από την κυριότητα σημαντικών ρυμοτομηθέντων τμημάτων υποσκάπτοντας αγώνες και θυσίες πολλών ετών που κατέληξαν στην έγκριση του σχεδίου πόλης. Ενός σχεδίου που ανέταξε οικονομικά την περιοχή και βελτίωσε κατά πολύ την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων της.

Οι παρανόμως δρώντες πολιτικοί εκπρόσωποι του Δήμου λειτουργούν επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Καταβαραθρώνουν κάθε έννοια συλλογικότητας “κλείνοντας το μάτι” στην αυθαιρεσία.

Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση σύγκλιση των συλλογικών οργάνων του Δήμου, ώστε αυτά να αποφασίσουν “για το τι μέλει γενέσθαι”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί