Κρήτη: Ξεκινάει η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του 18χρονου Μανόλη

Μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση φτάνει στο ακροατήριο την Πέμπτη και η εκδίκασή της αναμένεται να κρατήσει τέσσερις ή και πέντε συνεδριάσεις στα δικαστήρια της Νεάπολης, εξαιτίας του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Όσοι γνωρίζουν λένε πως «είναι υπόθεση που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο». Το βέβαιο είναι πως τα ερωτηματικά που ανακύπτουν είναι πολλά και αφορούν τη στάση στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο θάνατος του 18χρονου Μανόλη Γερομαρκάκη σε τροχαίο συμβάν το βράδυ της 29 Ιουλίου 2013, είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την οικογένεια του, αλλά και την τοπική κοινωνία.

Αρχικά φάνηκε πως επρόκειτο για μια άτυχη στιγμή, αλλά στην πορεία η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες μ’ ένα βαρύ κατηγορητήριο για τέσσερις συνολικά αστυνομικούς. Οι δυο πρώτοι, φέρονται να προκάλεσαν ακούσια το θάνατο του νεαρού και στη συνέχεια να απέκρυψαν και να συγκάλυψαν τα γεγονότα με τη συνδρομή και την ανοχή των δύο άλλων.

Οι δυο αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση.

Η οικογένεια του θύματος και ειδικά η μητέρα, Σοφία Λυράκη, άνοιξε ένα κύκλο αναζήτησης και διερεύνησης των πραγματικών γεγονότων από το 2014, φτάνοντας να στείλει αγωνιώδη επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, ζητώντας την διαλεύκανση της υπόθεσης, αφού από την αναζήτηση που έκανε για τα αίτια του τροχαίου, προέκυπταν πολλά ερωτηματικά.

Η υπόθεση

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά το θάνατο, τέλη Ιουλίου του 2013, του Μανόλη Γερομαρκάκη. Ο 18χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή νυκτερινές ώρες στην άσφαλτο, από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ο θάνατος διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με την τότε καταγραφή ο νεαρός έχασε τη ζωή του όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε βγήκε από το δρόμο της και προσέκρουσε σε μια ελιά στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Νεάπολης. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως από το σημείο εκείνο περνούσε όχημα της Αστυνομίας σε περιπολία, το οποίο σταμάτησε να βοηθήσει.

Η υπόθεση, μετά το αρχικό σοκ ξεχάστηκε από το κοινό, όχι όμως και για την οικογένεια του θύματος. Η μητέρα του νεαρού επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια για να διαλευκάνει τα αίτια του θανάτου του γιου της. Το αποτέλεσμα ήταν το απλό δυστύχημα να μετατραπεί σε μια υπόθεση όπου τα δεδομένα ανατράπηκαν. Η αγωνιώδης και επίμονη αναζήτηση της οικογένειας, οι έρευνες που ακολούθησαν και όσα προέκυψαν, οδήγησαν στο εδώλιο αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που προέκυψε στην πορεία διερεύνησης της υπόθεσης, το περιπολικό της Αστυνομίας συγκρούστηκε μ’ ένα ηλικιωμένο πεζό που βρισκόταν στην δεξιά πλευρά του εθνικού δρόμου κινούμενος προς τη Νεάπολη. Οι δυο αστυνομικοί που ήταν στο περιπολικό τον είδαν την τελευταία στιγμή και προσπάθησαν να τον αποφύγουν, τραυματίζοντας τον ηλικιωμένο, λίγο στο χέρι. Το κρίσιμο της υπόθεσης είναι πως κατηγορούνται ότι έκαναν ελιγμό στο δρόμο, κι έκλεισαν την πορεία στο μηχανάκι που οδηγούσε ο νεαρός, με αποτέλεσμα να ξεφύγει από την πορεία του και να προσκρούσει πάνω σε μια ελιά. Τα τραύματα της πρόσκρουσης οδήγησαν στο θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού.

Σήμερα η ΑΝΑΤΟΛΗ αποκαλύπτει βασικό τμήμα της κρίσιμης επιστολής που οδήγησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πρωθυπουργική παραίνεση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης:

«Το ατύχημα έγινε μετά τις 21:30. Ο σύζυγός μου κι εγώ επιστρέφαμε στο σπίτι μας (που βρίσκεται στο Νικηθιανό, ένα χωριό δύο χιλιόμετρα από τη Νεάπολη Λασιθίου), μέσω της επαρχιακής οδού. Κάποια στιγμή, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν τον προορισμό μας, αντιληφθήκαμε την παρουσία περιπολικού και στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για τροχαίο ατύχημα. Ο σύζυγός μου πλησίασε και προσφέρθηκε να βοηθήσει λόγω και της φύσεως του επαγγέλματός του. Συγκλονίστηκε όταν κατάλαβε ότι το πεσμένο άτομο στην άσφαλτο ήταν το παιδί μας…», τονίζει η μητέρα στην επιστολή της και μετά από έντονα φορτισμένη περιγραφή συναισθημάτων, συνεχίζει παρακάτω: «…Τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείτε. Το τραγικό γεγονός μας συγκλόνισε. Συγκλόνισε επίσης και την τοπική κοινωνία, η οποία μας συμπαραστάθηκε όσο μπορούσε. Λόγω του σημείου που έγινε το  ατύχημα (ευθεία και σε δρόμο περιορισμένης κυκλοφορίας) όλοι απορούσαν για τις συνθήκες του ατυχήματος. Γνωστοί αλλά και άγνωστοι (στην αρχή διακριτικά, σεβόμενοι την κατάστασή μας) μας περιέγραφαν καταστάσεις και πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στο τροχαίο, γεγονότα που εμείς αγνοούσαμε. Βρέθηκαν άνθρωποι που μας μίλησαν για την παρουσία ενός ηλικιωμένου στο χώρο του ατυχήματος, ο οποίος είχε χτυπηθεί από  το περιπολικό του ΒΟΑΚ. Μας έλεγαν δηλαδή ότι στον χώρο του ατυχήματος βρέθηκαν συγχρόνως το περιπολικό, ο ηλικιωμένος και ο γιος μου. Όλοι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το περιπολικό, στην προσπάθειά του να αποφύγει τον ηλικιωμένο, που ήταν πεζός και στην ίδια πορεία με αυτό, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, κάνοντας το παιδί μου  με το μηχανάκι, να χάσει τον έλεγχο. Δεν αποκλείεται όμως και η πιθανότητα σύγκρουσης, μιας και περιπολικό του ΒΟΑΚ εντοπίστηκε τις επόμενες ημέρες με σοβαρό τρακάρισμα στην πόρτα του οδηγού. Η ύπαρξη κάμερας φυλασσόμενου ιδιωτικού χώρου επιχείρησης, σε μικρή απόσταση (γύρω στα 70 μέτρα) από το σημείο του ατυχήματος ενίσχυσε την παραπάνω εκδοχή. Η κάμερα κατέγραψε, ότι αμέσως, πίσω από  το παιδί μου πέρασε το πρώτο αυτοκίνητο, σε 28 δευτερόλεπτα…», αναφέρει, μεταξύ άλλων η μητέρα στην γραπτή αφήγησή της προς τον πρωθυπουργό, που οδήγησε στη μεγάλη διερεύνηση από τις Αστυνομικές Αρχές και σε μια ΕΔΕ με μεγάλο ενδιαφέρον που έγινε σε τοπικό επίπεδο και φαίνεται να αποκαλύπτει πολλά.

Σήμερα, η μητέρα, είναι έτοιμη να καταθέσει ενώπιον της δικαιοσύνης για την υπόθεση όπου οι δυο αστυνομικοί του περιπολικού δικάζονται για το θάνατο αυτό, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση. Ο τρίτος δικάζεται για ψευδορκία και ο τέταρτος, αξιωματικός, για παράβαση καθήκοντος.

Στην τελευταία αναβολή τον περασμένο Ιανουάριο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επιφυλάχθηκε να μιλήσει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Του Μιχάλη Ατσαλάκη, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί