Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους- Τί συζήτησαν Τσακαλώτος και Λαγκάρντ

Στην επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα στάθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε την Παρασκευή με το Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αργότερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ακολούθησε συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, όμως, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο περιεχόμενό τους.

Θετικές αναφορές για την Ελλάδα στην Επιτροπή Διοικητών του ΔΝΤ

Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη το Σάββατο η συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητών του ΔΝΤ (IMFC) ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν -επικεφαλής της ομάδας που εκπροσωπεί την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Μάλτα- σημείωσε τον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που όπως είπε οφείλεται στην αύξηση που σημειώθηκε στις επενδύσεις και τις εξαγωγές εντός του 2017.

Θετικά μηνύματα

Να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του προγράμματος ζητούν όλο και περισσότερες φωνές σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αρκετοί αξιωματούχοι, τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και του ταμείου τόνισαν την ανάγκη για μία συμφωνία – πακέτο μέχρι το eurogroup του Ιουνίου, ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

«Είμαστε στην τελική ευθεία. Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων. Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες του. Να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης. Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος. Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ώστε να διατηρήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.

Η γαλλική πρόταση για θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους, εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό σημείο τριβής με την γερμανική πλευρά, η οποία φέρεται να ζητά τη θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Είμαστε πλέον πιο κοντά σε μια συμφωνία, αλλά θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για την ολοκλήρωσή της, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αναγνωρίζοντας πάντως την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας. «Η κατάσταση είναι διαφορετική απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό και μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα φτάσει αισίως στο τέλος του» τόνισε στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δικό του θέμα – Η Ευρώπη μπορεί και μόνη της»

Την άποψη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δικό του θέμα και ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές, παραπέμποντας στη θέση πολλών Ευρωπαίων ότι η Ευρώπη «μπορεί και μόνη» της. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ παρουσίασε χθες στο Washington Group τη θέση και τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα.

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου αφήνουμε πίσω μας τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δ. Τζανακόπουλος: Τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς νέες επιβαρύνσεις

Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς νέες επιβαρύνσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί