Διήμερη “γιορτή σπόρων και αυτάρκειας”

«Γιορτή σπόρων και αυτάρκειας» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο και την Κυριακή 11 Μαρτίου στο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου Αρχανών-Αστερουσίων.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Μελίτακες» με τη στήριξη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων,της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων…
Ο κ. Επιτροπάκης Γεώργιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων δήλωσε:«Ο Δήμος όπως κάθε χρόνο και φέτος φιλοξενεί και στηρίζει την Γιορτή Σπόρων.Ο σπόρος είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κρίκος της διατροφικής μας αλυσίδας.Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που βελτιώνει τον πρωτογενή Τομέα».
Συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Ηράκλειο, αίθουσα Ανδρόγεω, μίλησαν ο Νίκος Λυγερός με θέμα «Το Νερό ως Πηγή Ζωής» και ο Δημήτρης Πετράκης με θέμα «Η Ντόπια τροφή ως παράγοντας Υγείας και Μακροζωίας».Συμμετετείχαν η Παιδική Χορωδία Δήμου Ηρακλείου.


Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, μίλησαν ο Γιάννης Μανέτας με θέμα «Γενετικώς Τροποποιημένα φυτά: Τι ακριβώς προσφέρει ο Δρ. Φρανκεστάιν;» ενώ ο γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος Γιώργος Βλοντάκης και η οικοκαλλιεργήτρια Βάσω Παρασύρη παρουσιάσαν πρακτικές οικολογικές συμβουλές για την επίλυση θεμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας κ.ά.
Συμμετείχαν η Μικτή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και τα μέλη παραδοσιακής Μουσικής του Βαγγέλη Παπαδάκη.
Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο της Βιβλιοθήκης Πύργου με θέμα: «Η γη που μας θρέφει» καθώς και στην αναβίωση παλιών ομαδικών παιχνιδιών, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αντωνάκη και της Λίλας Εληώτη.
«Τη μάνα Γη παράπονο πολλές φορές την πιάνει
Γιατί στο διάβα τω καιρώ τσ’ αξίες τση τσι χάνει…» Σκανδαλάκη Άννα-Μαντιναδολόγισσα
Σε αυτές τις κληρονομηθείσες αξίες ήταν αφιερωμένη και η φετινή Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας: στο Νερό ως διαχρονικό αγαθό, πηγή ζωής, συνΥφασμένο με την ελευθερία και την αφθονία και στους Σπόρους, τους διαχρονικούς φορείς Υγείας, Αυτάρκειας και Βιοποικιλότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί