Σοκάρουν οι διάλογοι των νεοναζί τρομοκρατών μετά τη δολοφονική επίθεση στη Φαβέλα

Σοκάρουν οι νέοι διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας και που είχαν οι νεοναζί της ακροδεξιάς τρομοκρατίας μετά τη δολοφονική επίθεση στη Φαβέλα και το σοβαρό τραυματισμό της δικηγόρου του δολοφονημένου από χρυσαυγίτη Παύλου Φύσσα.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που εντόπισε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. και δημοσίευσε μέρος τους η εφημερίδα «Έθνος», πρωταγωνιστούν άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη για συμμετοχή στις ακροδεξιές οργανώσεις «ΑΜΕ» και «Combat 18» σε Αθήνα, Γιάννενα και Σέρρες.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2018 δύο από τους συλληφθέντες συζητούν για τα όσα έγιναν στη «Φαβέλα» και τη δολοφονική επίθεση ενάντια στην Ελευθερία Τομπατζόγλου δικηγόρου της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Δείτε: Στο νοσοκομείο οι τρεις από τους πέντε τραυματίες της επίθεσης χρυσαυγιτών – Η ανακοίνωση του χώρου ‘Φαβέλα’

Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης χρυσαυγιτών

Α: Στη «Φαβέλα» τους τσακίσανε στο ξύλο, ε;

Β: Ναι, ρε, αυτοί πρέπει να ήτανε του Πειραιά, ε;

Α: Το πήρε πάνω του ο άλλος. Αυτό βλέπω από τις αναρτήσεις του. Αφού, ρε, οι άλλοι το αρνούνται και επίσημα με τον Μιχαλολιάκο.

Β: Ναι, εντάξει, ωραία πάντως, τους τσακίσανε, γούσταρα που τσακίσανε μία κ… (χυδαία έκφραση) δικηγόρο.

Α: Του Φύσσα, ναι.

Β: Π… (ύβρεις). Ναι, είναι στη δίκη της Χρυσής Αυγής αυτή. Τι δουλειά έχει στη «Φαβέλα»; Μπήκαν μέσα και την έστειλαν στο νοσοκομείο, να πάει να γ… (και άλλες ύβρεις).

Α: Το άλλο είναι, να ξέρεις, κανονικά.

Β: Ναι, ρε, εννοείται.

Α: Χρυσαυγίτες στη «Φαβέλα», παντού, παντού.

Β: Ε, ναι, ποιος άλλος έχει τόσο κόσμο να πάει εκεί ρε μ. .;

Α: Ναι, τέλος πάντων, μπορεί να μην είναι και αυτοί όμως.

Στα 25 Φεβρουαρίου 35χρονος συλληφθείς εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τους ομοϊδεάτες του και έτοιμος να τα παρατήσει, αναφέροντας ότι έχει εμπειρία σε αυτά τα θέματα ως παλιός χρυσαυγίτης:

Α: Εγώ τον καταλαβαίνω, είναι άπειρος, μάλλον θα φτιάξουνε όλα αυτά, απλά εγώ επειδή το έχω φάει το α.., ρε φίλε, με τη Χρυσή Αυγή. Δεν ψήνομαι να το ξαναφάω. Εγώ πήρα έναν χώρο από το μηδέν, κόμμα τρία τα εκατό, και πήγα μαζί τους στο εφτά, δηλαδή δεν έχω τη διάθεση να ξαναξεκινήσω από το μηδέν ένα κόμμα και να πάω μηδέν κόμμα δύο, μηδέν κόμμα τρία, για να φτάσω στο εφτά και να ξαναφύγω.

Β: Ε, όποιος και να ‘ναι. Εντάξει… το έκαναν.

Α: Εγώ σου είπα πού πάει το μυαλό μου.

«Στο Υγειονομικό θα έχεις θητεία… ζάχαρη»

Παρότι τα μέλη των «ΑΜΕ» και «Combat 18» εμφανίζονται ως εθνικιστές, σε συνομιλία που καταγράφηκε την ίδια ημέρα, ένα από αυτά εμφανίζεται αγχωμένο για να περάσει τη στρατιωτική του θητεία… «ζάχαρη».

Α: Έλα. Μου λέει, άμα είναι Υγειονομικό, καλό είναι… είναι ζάχαρη, ρε, όπου και να σε στείλουνε μετά, Υγειονομικό θα είσαι.

Β: Ναι, ε;

Α: Καλά είναι. Δεν είναι Τεθωρακισμένα και έτσι.

Β: Όχι, λέει Υγειονομικό και το χαρτί, δεν ξέρω άμα με αλλάξουνε, ξέρω γω.

Α: Δεν σε αλλάζουνε λέει. Ναι, δεν σε αλλάζουνε. Υγειονομικό θα μείνεις.

 

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2018 μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης συνομιλεί με τον υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είχε προκαλέσει συναγερμό σε Αστυνομία και ΕΥΠ γιατί φερόταν να είχε προσπαθήσει να ανέβει στα Ίμια λίγο πριν από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα:

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Ο ταξιτζής που με πήρε από το λιμάνι με ρώταγε για πυρήνα στη Ρόδο και θέλουνε λέει να επικοινωνήσουμε πάλι μαζί μου για να… δηλαδή να ενωθούνε μαζί μας.

Β: Α, μια χαρά.

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Λοιπόν. έχει γίνει της… Ο υπουργός Εξωτερικών με πηγαίνει για ΕΔΕ και για απόλυση. Εντάξει;

Β: .Ξέρω, κάτι έχω ακούσει.

Υπάλληλος ΥΠΕΞ: Με πάνε για απόλυση γιατί χθες ήμουνα κάτω, στο Καστελόριζο. Έβγαλα βίντεο και εκεί που είχανε στήσει το οκτάμετρο τραπέζι, τους πλησίασα για να τους κάνω live και να τους ξεφτιλίσω, γιατί θα του έβγαινα κατευθείαν στο τραπέζι και θα τους ξεφτίλιζα τελείως. Και είχανε μηχανήματα παρεμβολής σήματος. Και έκλεισε το σήμα δέκα μέτρα πριν το τραπέζι.

Α: Δικηγόρο για την ΕΔΕ ξέρεις ποιον θα έχεις. Μην τα λέμε από το τηλέφωνο. «Ασχολούμαι με τους “ΑΜΕ”, με τη Χρυσή Αυγή»

Σε επικοινωνία που καταγράφηκε στις 3 Ιανουαρίου 2018, 35χρονος συλληφθείς λέει σε άλλο άτομο ότι διατηρεί σχέσεις με άτομα από την τοπική της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και παίρνει μέρος σε «δράσεις»:

Α: Ε, εντάξει, ασχολούμαι με διάφορους τώρα του χώρου. Με την «ΑΠΕΛΛΑ», με τους «ΑΜΕ», με την «Ανακατάληψη», με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την τοπική του Πειραιά. Όχι με τους δικούς μας, αυτούς που ξέραμε…

Β: Με άλλους;

Α: Με την τοπική του Πειραιά, πιο καλά παιδιά, πιο ξηγημένα, πιο ενδιαφέροντα.

Β: Εκεί δεν είναι ο… (αναφέρει στέλεχος της Χρυσής Αυγής).

Α: Ναι, εκεί είναι. Με αυτόν. Και με τον… τα λέω. Κάνουμε και δράσεις μαζί. Έχουν έρθει σε κάνα δυο δράσεις μαζί μου. Έχω πάει και σε κάνα δυο δράσεις μαζί τους. Στην τοπική Πειραιά όμως, όχι στην Αθηνών. Η τοπική Αθηνών δεν κάνει τίποτα βασικά. Δεν με καλούν γιατί δεν κάνει τίποτα. Ενώ η τοπική Πειραιά τσακώνεται και με την «ΟΡΜΑ».

Ο πορνοστάρ και η Ουρανία

Στις 27 Φεβρουαρίου 2017 σχολιάζουν είδηση που διάβασαν στο Διαδίκτυο και αφορούσε σε φωτογραφία που ανάρτησε στα social media έλληνας πορνοστάρ, στην οποία εικονιζόταν μαζί με την Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Η φωτογραφία συνοδευόταν από τη λεζάντα: «Με Ουρανία βόλτα: Επόμενο βήμα συζητήσεις για βουλευτής στην A’ Αθηνών».

Β: Τι λέει;

Α: Είδα δύο φωτογραφίες με πορνοστάρ.

Β: Η Ουρανία. Ναι, το είδα. Το έχει βάλει ο τέτοιος από το «Μακελειό».

Α: Εντάξει, αυτοί το έχουν κόψει. Τώρα, φταίω εγώ να μπω και να αρχίσω τα μπινελίκια, ότι στον εθνικοσσσιαλισμό δεν επιτρέπονται οι τσόντες και οι μ@λ@κίες.

Τα ονόματα των νεοναζί τρομοκρατών και η οργάνωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας τα οποία αποκάλυψε το documentonews.gr ως διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζεται κάποιος Γεώργιος Δημητρίου που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Τσαμπανίκας και έχει αυτό τον ρόλο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017.

Ο διευθυντής φέρεται να καθόριζε τους τρόπους δράσης της οργάνωσης. Έδινε τις εντολές μέσω διαδικτύου (facebook, messenger), ανέθετε ρόλους, παρείχε ασφάλεια προστασίας στα μέλη, όπως νομική προστασία και ήταν υπεύθυνος για τις αναρτήσεις στις ιστοσελίδες που διατηρούσε ή διατηρεί στο διαδίκτυο η οργάνωση. Συνέλεγε επίσης φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα μέλη τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό. Ο Δημητρίου φέρεται να στρατολόγησε τουλάχιστον δύο μέλη, τους Μπαλάσκα και Γιώργο Μακρή. Τα μέλη δεν ήξεραν το όνομά του διευθυντή παρά με το ψευδώνυμο και τον ανέφεραν ως «ΤΣΑΜΠ» ή «άλλος».

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο φερόμενος ως αρχηγός είχε αναθέσει στον Μπαλάσκα τον ρόλο της πραγματοποίησης ενεργειών και του έδινε τις εντολές για τους στόχους και τον τρόπο δράσης όπως την τοποθέτηση και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού στην κατάληψη «Σινιάλο» και στο στέκι «Άνω-Κάτω» Πατησίων, το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, την αναγραφή συνθημάτων για τη Μακεδονία κ.ά.

Στον Γιώργο Μακρή εμφανίζεται να είχε αναθέσει επικοινωνιακό ρόλο. Συγκεκριμένα, την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς. Ο Μακρής παρείχε στα μέλη νομική βοήθεια, έδινε συνεντεύξεις και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Ένα τέταρτο πρόσωπο, ο Σπύρος Μεταλληνός εμφανίζεται να είχε ενταχθεί στην οργάνωση τουλάχιστον από τον Δεκέμβρη του 2017. Ο Μεταλληνός φέρεται να έπαιρνε εντολές από τον Μπαλάσκα και να συνέλεγε πληροφορίες για πιθανούς στόχους, ενώ έκανε και δράσεις όπως τοποθέτηση εμπρηστικών μηχανισμών (κατάληψη «Σινιάλο»).

Τι είπαν στις πρώτες προανακριτικές απολογίες

Ο Γεώργιος Δημητρίου παραδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 με ρόλο συντονιστή.Δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ακέφαλη χωρίς αρχηγό. Ο Χρήστος Μπαλάσκας αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες. Δήλωσε ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά τον απειλούσε ο φερόμενος ως αρχηγός,

Ο Σπύρος Μεταλληνός αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στις ενέργειες, όπου είχε τον ρόλο του ατόμου που τις βιντεοσκοπούσε. Ένα άλλο μέλος, ο Αθανάσιος Αλεπίδης ότι συμμετείχε σε περίπου τέσσερις επιθέσεις της οργάνωσης, όπως στην κατάληψη Βανκούβερ, είτε έχοντας τοποθετήσει γκαζάκια, είτε βιντεοσκοπώντας την ενέργεια. Δήλωσε ότι δεν έχει συμμετάσχει τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια.

Από τους λοιπούς, ο Γιώργος Μακρής αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ τέσσερα πρόσωπα, οι Σάββας Αμανατίδης, Παναγιώτης Αβραμίδης, Σπυρίδων Σόλος και Γεώργιος Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.

documentonews.gr

Δείτε επίσης:
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα ευρήματα από την επιχείρηση κατά της ναζιστικής Combat 18

Από βόμβες και όπλα, μέχρι τα σύμβολα των ναζί και τα βιβλία του Χίτλερ!- Δείτε φωτο από τα ευρήματα της συμμορίας των ακροδεξιών

Combat 18: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης των ακροδεξιών βομβιστών με τη Χρυσή Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί