“Η μόνη πόλη της Κρήτης που έχουν γραφεία οι νεοναζί”: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο

Με κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου athens.indymedia, ομάδα ατόμων αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αλικαρνασσό, στις 31 Ιανουαρίου 2018, εξηγώντας τους λόγους της επίθεσης.

“Τις τελευταίες μέρες όλο το φάσμα της δεξιάς και του φιλελευθερισμού μαζί με τα ΜΜΕ τους, επιδίδεται στο πιο αισχρό εθνικιστικό παραλήρημα των τελευταίων ετών. Είναι αυτοί που έδωσαν χώρο στους νεοναζί να συσπειρωθούν και να σπείρουν το μίσος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Αυτοί λοιπόν που ξεπλένουν τη δράση των φασιστών μας κατηγορούν για ”ακραίους”, αναφέρουν, ενώ τονίζουν ότι τα μόνα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Οι χρυσαυγίτες και κάθε λογής φασίστες είναι εχθροί της ανθρωπότητας. Η βία τους στρέφεται πάντα ενάντια στην εργατική τάξη, τους καταπιεσμένους, τους κατατρεγμένους. Κηρύττουν την ανωτερότητα του άντρα, την κυριαρχία του ισχυρού (εκείνου που έχει όπλα και χρήμα) και γοητεύονται από την υποτιθέμενη ”ομορφιά” της βίας. Για εμάς η βία για τη βία δεν κρύβει καμία ομορφιά. Ομορφιά υπάρχει μόνο στη διεκδίκηση της ελευθερίας και στον αγώνα για έναν άλλο κόσμο. Γνωρίζουμε όμως καλά ότι ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μια μορφή αναγκαίας και δίκαιης βίας απέναντι στους εκμεταλλευτές, τους μισαλλόδοξους, τους ρουφιάνους. Μια βία που γυρνάει πίσω στους φασίστες τον πόνο και τον φόβο των θυμάτων τους, και τους αναγκάζει να υποχωρήσουν. 

Το εθνικιστικό πανηγύρι που στήθηκε με αφορμή το μακεδονικό είχε πρώτα απ’όλα εγκληματικό χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για τη συσπείρωση του νεοναζιστικού-εθνικιστικού χώρου: των υποστηριχτών της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, των προβοκατόρων των Ιμίων, των παρακρατικών δολοφόνων, του Φύσσα και του Λουκμάν, των ελληναράδων γαιοκτημόνων που πυροβολάνε μετανάστες-εργάτες.

Δεν περιμέναμε φυσικά το μακεδονικό για να πάρουμε στο κυνήγι τους φασίστες. Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι εγγενές κομμάτι της αναρχικής δράσης. Τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, ο εθνικισμός είναι το ίδιο εχθρός μαζί με το κεφάλαιο και το κράτος. Άλλωστε είναι το πιο λαμπρό παιδί τους. Μπορεί το λιγότερο σπουδαγμένο, το πιο εγωκεντρικό, το πιο θρασύ, αλλά ταυτόχρονα κι εκείνο που θα τους προσφέρει την πολυτιμότερη βοήθεια στις οικογενειακές κρίσεις: τις κρίσεις του καπιταλισμού. 

Την Τετάρτη 31 Γενάρη του 2018, επιτεθήκαμε στα γραφεία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο Κρήτης. Επιλέξαμε να το κάνουμε τη μέρα που τα γραφεία ανοίγουν και ξέραμε ότι οι φασίστες θα ήταν εκεί. Τους βρήκαμε και τους ισοπεδώσαμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πράξη μας εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και της τοπικής κοινωνίας της Αλικαρνασσού. Όποιος κάνει μια βόλτα στις πλατείες και τα καφενεία θα το διαπιστώσει. 

Όποιος βιαστεί να πει ότι κυνηγάμε φασίστες επειδή δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε, κάνει λάθος. Ο μαχητικός αντιφασισμός είναι πολιτική στάση και όχι χόμπι. Δεν είναι πόλεμος μεταξύ συμμοριών αλλά η μετουσίωση της αντιφασιστικής συνείδησης σε πράξη. Η παραπλανητική ”θεωρία των δύο άκρων” δεν είναι παρά ένα τέχνασμα εκείνων που εκτρέφουν τον εθνικισμό και εκκολάπτουν τον φασισμό. Των ατσαλάκωτων φιλελέδων, των γραβατωμένων παρουσιαστών, του στρατού του Μαρινάκη και του Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες μέρες όλο το φάσμα της δεξιάς και του φιλελευθερισμού μαζί με τα ΜΜΕ τους, επιδίδεται στο πιο αισχρό εθνικιστικό παραλήρημα των τελευταίων ετών. Είναι αυτοί που έδωσαν χώρο στους νεοναζί να συσπειρωθούν και να σπείρουν το μίσος στα εθνικιστικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Αυτοί λοιπόν που ξεπλένουν τη δράση των φασιστών μας κατηγορούν για ”ακραίους”. 

Θεωρούμε τους εαυτούς καθημερινούς ανθρώπους και όχι κάτι ξεχωριστό. Είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης και απόγονοι θυμάτων του ναζισμού. Είμαστε κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και θέλουμε τους δρόμους και τις πλατείες μας καθαρές από τους φασίστες και την αντικοινωνική-εγκληματική τους δραστηριότητα (βία, πρέζα, μαφία, ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία). Θέλουμε κάθε γειτονιά να αποτελεί ένα μωσαϊκό με διαφορετικές ανθρώπινες φυσιογνωμίες όπου όλοι και όλες θα συσπειρώνονται ενάντια στον κοινό εχθρό: την εξουσία και την εκμετάλλευση.

Χάρη στην κινητοποίηση του αντιφασιστικού κινήματος σε ολόκληρη την Κρήτη οι νεοναζί δεν βρίσκουν σπιθαμή γης. Στην Ιεράπετρα τα γραφεία τους έκλεισαν πριν καν λειτουργήσουν, στο Ρέθυμνο δεν άνοιξαν ποτέ και στα Χανιά όπως λένε και οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες σε ανακοίνωσή τους, κανένας πλέον δεν τους νοικιάζει χώρο. Τα μόνα γραφεία που (υπο)λειτουργούν είναι αυτά του Ηρακλείου. 

Δεν θα ησυχάσουμε λοιπόν μέχρι να τα εξαφανίσουμε και όλοι οι φασίστες να μείνουν μια για πάντα στις τρύπες τους. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν κλείσουμε αυτή την πληγή στο σώμα της πόλης αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΙ ΣΕ ΌΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΙΑ ΥΨΩΜΕΝΗ ΓΡΟΘΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΥΡΗΝΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί