Κλείνει με τον Β. Λεβέντη ο κύκλος συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το Μακεδονικό

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια»
Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα. Η συνάντηση είναι σε εξέλιξη.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Στ. Θεοδωράκης στην έξοδό του από το Μαξίμου, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος.

Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων , η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» νωρίτερα. Πριν την κατ’ ιδίαν ενημέρωση, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι τον Σεπτέμβριο χάθηκε μια ευκαιρία, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής επίσημη ενημέρωση ώστε «να μην λέει ο καθένας τα δικά του».

Δ. Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η ενημέρωση “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, πάντα καλοδεχούμενη είναι», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στα πρώτα λεπτά της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό. Καλό είναι να αναπτύσσονται διακρατικές σχέσεις αλλά χωρίς εφησυχασμό. Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικιστικών τάσεων που αφορούν το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Φ. Γεννηματά: «Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα»

Προηγήθηκε η συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά  ενώ η τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

H συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά διήρκεσε 1 περίπου ώρα και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναμένεται να κάνει δηλώσεις από το Γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις «χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή».

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Επίθεση Μαξίμου σε Μητσοτάτη για την «τυχοδιωκτική του στάση»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε λίγο πριν τις 10.30 και έκανε δηλώσεις. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πολιτικοοί αρχηγοί. (παρακάτω το πρόγραμμα).

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι η απουσία ήχου στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα επέμεινε στη «σκληρή» γραμμή, έκλεισε κάθε παράθυρο συνεννόησης από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι οι Έλληνες «δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί» και επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς». «Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα»: με αυτό το σχόλιο απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και εκείνο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Ακολούθησαν η συνεδρίαση του «μίνι» υπουργικού συμβουλίου και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του επισήμανε ότι ο το ζήτημα του αλυτρωτισμού είναι ζήτημα της Ε.Ε. και όχι μόνο της Ελλάδας.

Με τρία «αιτήματα» αναμένεται να προσέλθει στην  συνάντηση με τον πρωθυπουργό  ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λεβέντης θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διπαραγματεύσεις με την πΓΔΜ. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η πΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας»

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί