Υπηρεσία Πρασίνου: Γιατί κόψαμε τα δέντρα στην Ίδης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου σχετικά με την αιτία της κοπής των δέντρων στην οδό Ίδης, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου διευκρινίζει τα κάτωθι:

Στην οδό Ίδης, μεταξύ των οδών 1821 και Καλοκαιρινού, υπήρχαν 18 φυτά, εκ των οποίων 10 δέντρα (κουτσουπιές), δύο (2) δενδρώδεις θάμνοι (κάλλιστημονές) και έξι (6) χαμαίρωπες.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζοντας την εγκεκριμένη μελέτη α) έχουν μεταφυτευτεί επιτυχώς τα έξι (6) εξ αυτών (χαμαίρωπες), β) έχουν κοπεί και απομακρυνθεί εφτά (7) δέντρα και γ) έχει παραμείνει μία κουτσουπιά από τις πέντε (5) που προέβλεπε η μελέτη. Τα συγκεκριμένα δέντρα που εκριζώθηκαν δεν ήταν δυνατόν να μεταφυτευτούν εξαιτίας της ευαισθησίας του ριζικού τους συστήματος, διαφορετικά θα είχε προβλεφθεί από την μελέτη όπως έγινε με τους χαμαίρωπες.

Όσον αφορά τα επιπλέον δέντρα που κόπηκαν ύστερα από εντολή της επίβλεψης στον εργολάβο:

  • Στο νότιο πεζοδρόμιο: Από τα δύο δέντρα που παρέμεναν το ένα ήταν ήδη ξερό και το δεύτερο μισόξερο εξαιτίας των κομμένων ριζών τους από τις εργασίες υπογειοποίησης της ΔΕΔΔΗΕ. Άρα και τα δύο ήταν επικίνδυνα για πτώση.
  • Στο βόρειο πεζοδρόμιο: Από τα δύο που παρέμεναν, η πρώτη κουτσουπιά είχε μία κλίση προς το δρόμο και παρουσίαζε σημαντική απώλεια του φλοιού της, προφανώς από την χρόνια επαφή-τριβή με τα διερχόμενα αυτοκίνητα τροφοδοσίας των παρακείμενων επιχειρήσεων. Η φθορά αυτή δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες περαιτέρω προσβολής των δέντρων από μύκητες. Η δεύτερη κουτσουπιά είχε μυκηλιακές πλάκες στο ριζικό της σύστημα (ενδείξεις σηψιρριζίας), οι οποίες εμφανίστηκαν κατά την απομάκρυνση της ασφάλτου από την οδό Ίδης.
  • Επίσης, έγιναν εργασίες που αφορούσαν τα δίκτυα της ΔΕΥΑΗ και από τις δύο πλευρές της Ίδης. Στη βόρεια πλευρά υπήρξε διαρροή νερού από σωλήνα ύδρευσης η οποία αντικαταστάθηκε με παράλληλη την εμφάνιση του ριζικού συστήματος των δέντρων.

Για τους παραπάνω λόγους ελέγχθηκε η σταθερότητα των τεσσάρων συγκεκριμένων δέντρων και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης τους. Για την ασφάλεια των δημοτών εδόθη εντολή στον ανάδοχο από την επίβλεψη για την κοπή και απομάκρυνση των τεσσάρων αυτών δένδρων.

Στα πλαίσια της ανάπλασης του παραπάνω έργου πρόκειται να φυτευτούν 16 νέα δέντρα.

 

Δείτε ακόμη:

Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου: “Κοπή δέντρων… Διαρκές ατόπημα της Δημοτικής αρχής”

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί