Τοσοδούλης…

Οι εξελίξεις με το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων αποκαλύπτουν και αποδεικνύουν το μικρό πολιτικό μέγεθος του σημερινού αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η χθεσινή απίθανη δήλωσή του ότι δε θέλει λύση τώρα στο πρόβλημα που εδώ και 3 δεκαετίες αποτελεί αγκάθι, επιβεβαίωσε ότι δεν ξέρει, δεν μπορεί, δεν θέλει. Δεν κάνει γι αυτό είναι, δηλαδή…

Χαρακτηριστικά είναι τα κεντρικά σχόλια τόσο της ιστοσελίδας tvxs όσο και της Αυγής

Δυστυχώς είστε πολύ λίγος κύριε Μητσοτάκη

Το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία είχε εγκλωβιστεί στο Μακεδονικό ενώ η εθνικιστική δημαγωγία απειλεί τη συνοχή της. Αλλά θα περίμενε κανείς ότι είναι στοιχειωδώς σοβαρή ώστε να μην αυτογελοιοποιηθεί.

Αρχικά ο κ, Μητσοτάκης αναζήτησε διάφορες προφάσεις για να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, όπως η διαφοροποίηση Καμμένου ή η ενημέρωση του Αρχιεπίσκοπου ενώ δυναμίτισε κάθε συζήτηση είτε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είτε σε πιθανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Την ίδια ώρα που στη δημοσιότητα έρχονται τοποθετήσεις των Καραμανλή, Σαμαρά, Μπακογιάννη που περιγράφουν την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας, στη βάση της οποίας διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

Όταν εξαντλήθηκαν οι δικαιολογίες, ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την απίθανη δήλωση ότι η συγκυρία δεν είναι καλή ώστε να κλείσει κάθε συζήτηση. Όμως λίγες ώρες νωρίτερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση να φέρει καλύτερα αποτελέσματα γιατί υπάρχει «θετικότερη συγκυρία» από το Βουκουρέστι !

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά, και λόγω οικογενειακού ιστορικού, ότι όσο περνάει ο καιρός η θέση της Ελλάδας δυσχεραίνει ενώ υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την λύση που επί τόσα χρόνια επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Η χθεσινή αναγγελία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της χώρας του, που τώρα ονομάζεται « Μέγας Αλέξανδρος » καθώς και των δρόμων της πρωτεύουσας του, είναι μια προσφορά που η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει.

Γνωρίζει επίσης ότι μια λύση θα αναβάθμιζε το κύρος της χώρας μας που έχει τόσο πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από την εθνικιστική μονοπώληση της Μακεδονίας και θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα κλονισμένα Βαλκάνια. Και ότι αντίθετα η δική του καιροσκοπική άρνηση τον αφήνει έκθετο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει τις εσωκομματικές πτέρυγες που τον κρατούν όμηρο, ένα είδος φοβισμένου προέδρου-ανδρείκελου.

Κάθε σοβαρή χώρα έχει ανάγκη και μιας σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και κάθε πολιτικός ηγέτης πρέπει ορισμένες στιγμές να παίρνει γενναίες αποφάσεις, έστω και αν για αυτές χρειαστεί να προχωρήσει σε ρήξεις Προτιμώντας να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση που κατέχει.

 

tvxs

Υποταγή στον εθνολαϊκισμό

Τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης και υπέκυψε και υποτάχθηκε και αποκαλύφθηκε. Η χθεσινή του τοποθέτηση για το «Μακεδονικό» στην Π.Ε. της Ν.Δ., ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία, είναι ενδεικτική της ομηρείας στην οποία βρίσκεται. Υπέκυψε στις ακροδεξιές πιέσεις εντός του κόμματός του αποφεύγοντας να πάρει θέση και τελικά επέλεξε τη στάση της απόδρασης.

Οι παλινωδίες και οι ταλαντεύσεις μέχρι χθες είναι χαρακτηριστικές. Στην αρχή είχε θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από τους ΑΝ.ΕΛΛ. λέγοντας ότι πρώτα πρέπει εκείνοι να πάρουν θέση και μετά το κόμμα του θα τοποθετηθεί. Στο μεσοδιάστημα εκφράστηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας χαρακτηρίζοντας ως «εθνική γραμμή» της χώρας τη γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι επί Κ. Καραμανλή (συνέντευξη στο Capital.gr). Αντίστοιχες ήταν οι παλινωδίες για το συλλαλητήριο. Στην αρχή εμφανίστηκε αρνητικός, μετά έδωσε το «ελευθέρας» στους βουλευτές του για συμμετοχή και εκ των υστέρων επιχείρησε να το «καπελώσει» και να του προσδώσει μάλιστα ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Ο φόβος του νέου κόμματος από τα δεξιά ήταν σαφής. Οι ακροδεξιές πιέσεις φανερές. Και χθες όχι μόνο υπέκυψε σε αυτές, αλλά και υποτάχθηκε στον εθνολαϊκισμό. Ο δήθεν φιλελεύθερος πρόεδρος της Ν.Δ. ξέχασε και την αξιοποίηση του Βουκουρεστίου και την «εθνική γραμμή» της χώρας και προκειμένου να ικανοποιήσει τα στρατόπεδα της Ακροδεξιάς που είχαν πάρει τα όπλα τους, εντός και εκτός της Ν.Δ., επέλεξε την υποταγή και την πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις τους.

Αυτή είναι η φιλελεύθερη Κεντροδεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη το 2018. Ένα κράμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και εθνολαϊκισμού. Ένα κόμμα αγόμενο και φερόμενο από πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα που νομιμοποιεί πολιτικά και αγκαλιάζει τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται να επιλέγει μια γραμμή σύγκρουσης και όχι συναίνεσης σε όλα τα θέματα με την κυβέρνηση, ακόμη και για εθνικά ζητήματα, υπηρετώντας μια μικροκομματική και διχαστική πολιτική. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σταθερά με βάση την εθνική θέση στη διαδικασία επίλυσης του «Μακεδονικού». Και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι μετά τη Νέα Υόρκη έγινε ένα ακόμη θετικό βήμα στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε.

Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παρακολουθεί με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό». Παρακολουθεί ήρεμα και ψύχραιμα τις τοποθετήσεις και τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Και κρίνει ποιοι είναι αυτοί που αγωνίζονται με συνέπεια, πρόγραμμα και όραμα για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά.

Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί